Novice

Kolesarjem prijazen tudi Vrtec Pedenjped

Vrtec Pedenjped je novi prejemnik certifikata Kolesarju prijazni, ki ga podeljuje Mestna občina Novo mesto.
Vodstvo vrtca si z različnimi projekti že vrsto let prizadeva za kolesarsko vzgojo malčkov in njihovih staršev.

Župan Gregor Macedoni je ob predaji zasluženega certifikata ravnateljici vrtca Meti Potočnik poudaril: »Poslanstvo, ki ga opravlja Vrtec Pedenjped, je seveda še veliko večje od izpolnjevanja pogojev za pridobitev certifikata. Gre namreč za oblikovanje temeljnih vedenjskih vzorcev in veščin, ki otrokom ostanejo za vse življenje.«

K pridobitvi certifikata lahko pristopijo vse organizacije (zasebna ali javna podjetja, ustanove ali nevladne organizacije in združenja), ki delujejo na območju Mestne občine Novo mesto in izpolnjujejo minimalne kriterije določene s Pravilnikom za pridobitev certifikata. Pridobitev certifikata je brezplačna.

Kriteriji za pridobitev certifikata
1. Na delovno mesto s kolesom prihaja 10 % zaposlenih.
2. Organizacija mora imeti na voljo parkirišča za kolesa za vsaj 10 % zaposlenih (v največji izmeni) + 5 % vseh obiskovalcev (povprečno okvirno število obiskovalcev v istem trenutku). Priporočeno je, da je parkirišče za kolo v radiju 50 m od najbližjega vhoda (službenega/uradnega) na delovno mesto, vendar ne več kot 100 m. Organizacija mora imeti vsaj eno kolesarsko parkirišče.
3. Organizacija mora vsako leto izvesti kolesarski dogodek.
4. Vsaj en uslužbenec organizacije se mora v treh letih udeležiti izobraževanja.
5. Organizacija ima za svoje uslužbence na voljo set orodja za hitro popravilo kolesa.
6. Organizacija (z več kot 30 zaposlenimi) ima eno službeno kolo za potrebe kratkih dnevnih migracij.

Kabinet župana
Mestne občine Novo mesto

slika_pedenjped

Za dodatne informacije:
http://www.novomesto.si/si/obcina/novice/?id=15399

KOLESARSKI POTEP ob Svetovnem dnevu Zemlje
22. april 2016

Kolesarji Novomeške kolesarske mreže v sodelovanju z Zavodom za gozdove in Društvom Bober – Okoljsko gibanje Dolenjske v EKO tednu organiziramo kolesarski potep po Novem mestu in okolici in si ogledali del naravne dediščine našega prostora. Da bo pot zanimivejša in atraktivnejša, smo medse povabili tudi gozdarje in okoljevarstvenike, ki nam bodo na posameznih točkah, kjer se bomo ustavili, razložili, kakšen je njihov pomen v sedanjem času.

Zbrali se bomo pred Rotovžem, 22. aprila 2016, ob 17.00 uri. Odpeljali se bomo na Loko in nato ob Krki do Cegelnice, kjer bomo prisluhnili razlagi gozdarja o pomenu mestnih gozdov, nadaljevali bomo po gozdnem kolovozu do Češče vasi in si ob Temenici ogledali bobrišče ter izvedeli veliko o življu v njej ter ostalih njenih značilnostih in pomenu za okolico. Nadaljevali bomo ob Krki nazaj v Novo mesto, pred Rotovž.

Pot bo dolga okoli 15 kilometrov in bo potekala kolikor bo mogoče izven glavnih prometnic. Primerna je za odrasle vseh starosti in za otroke, starejše od 10 let. Zaradi podlage, ki bo deloma tudi makadamska in gozdna, so najprimernejša kolesa s profiliranimi gumami. Do bobrišča bo nekaj minut hoje, zato je najprimerneje obuti lažjo pohodno obutev.

Za dodatne informacije:
www.facebook.com/events/1087051878005278/

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.